İş kazası niteliğinde bir vakasın meydana gelmesi yerinde patron yahut meseleyeri yetkilileri aracılığıyla vakasın ne zaman ve kesinlikle gerçekleştiğini saptama fail bir iş kazası tutanağı tutulabilir. Bu tutanak, yaşanmış olan olaya değgin olarak gerçekleşmesi olası hukuki uyuşmazlıklarda birgani hususun ispat vasıtası olabilecektir.
İş kazasında nedensellik bağını kesen ilk münasebet iş kazasına uğrayan işçinin kendi kusurunun ağırlığıdır. Buna nazaran iştirakçi kendi detone davranışı sonucunda bir iş kazasına niye olmuşsa ve bu davranışı kazanın maslahatle olan nedensellik bağını ortadan kaldırıyorsa fiilverenin sorumluluğuna gidilemez[4]. Örneğin işçinin şiddetli promil alkol soldurmak suretiyle hizmetadına ait antraktç ile yargı yapması sonucunda ölmesi halinde, bu hava toplumsal asayiş hukuku medlulında iş kazası sayılsa dahi, ustalıkle olan akla yatkın nedensellik bağı işçinin kastı ile kesilmiş evetğundan bireysel iş hukuku mazmunında iş kazası nüshalmaz.
Evetşanılan her konkre fenomen kendi özelinde bileğerlendirilir ve olayın niteliğine yakışır kezç tipleri yüz suç duyurusunda bulunulabilir veya ait resmi şahıs ve kurumlar tarafından resen inceleme mirlatılabilir.
İş kazası gerçekleştiği takdirde Içtimai Asayiş Kurumunca sigortalıevet sıhhat arkalamaı ve parasal yardımlar gestaltlır.
İşveren aracılığıyla iş kazası tutanağı tutulması zorunludur. İş kazası meydana gelmesine rağmen işveren aracılığıyla tutanak tutulmamış ise Toplumsal Güvenlik Kurumu tarafından işveren aleyhine yönetimsel varlık cezası uygulanır.
Bu kanuna için, iş kazaları mukannen koşullar şeşnda gerçekleeğlenceli ve çkırmızıışhatıran iş isabetli yahut iş ile dayalı olarak meydana mevrut istenmeyen olayları kapsamaktadır. Kanun’da iş kazası sayılan hâller şu şekildedir:
https://filfilo.com/is-kazasi-ve-onemi/
İş kazası bakımından ispat faaliyetinde en önemli delillerden biri iş kazası tutanağıdır. İş kazası tutanağında iştirakçi detayları ve kazanın nasıl meydana geldiği bilgileriyla dünya almaktadır.
Hangi durumların iş kazası nüshalacağı hususu, 5510 nüshalı Toplumsal Sigortalar ve Genel Sıhhat Sigortası Kanunumuzun 13. maddesinde tafsilatlı olarak düzenlenmiştir. Mafevkda, bir üst başlık altında hileıntılamış olduğumuz 13. maddeye göre:
Hocam ben gidiş geliş kazası gecirdim bacagımda ağır perese kırık evet sigortaya sav actım fakat % 6 rapor aldım bu raporla ne üzere bi ücret alabilirm tahmini
İş kazasına uğrayan işçinin ölmesi halinde yakınları meseleverene karşı hevesliacağı maddi tazminat davası ile “destekten yoksun kalma tazminatı” talep edebilir.
İşverenin iş kazası yüz tazmin sorumluluğunun doğması midein her şeyden önce ortada bir kulaklıın olması, bu kazanın fevkda skorlan teşhismlardaki kabilinden bir iş kazası durumunda olması, çalışmaverenin taksirli olması, iş kazası sonucunda bedenî veya ruhsal bir zararın evet da ölümün ortaya çıkması ve munis illiyet bağının bulunması gerekir. İşverenin gözetme borcuna aykırı davranışı sonucunda meydana gelen iş kazası yahut hayat hastalığı dolayısıyla işçi, uğradığı bedensel ya da ruhsal zararlarının tazminini maddi tazminat yoluna zamanla istem edebilir.
İş kazası bildirim formunun etraflı bir şekilde doldurulup SGK’ya sunulması gerekiyor. Bahsettiğimiz formu indirmek sinein kısım ahir maruz linki kullanabilirsiniz. Form da doldurulması müstelzim alanlar ve istenen bilgilerse şu şekilde: İş yerinin bulunmuş olduğu il ve ilçe
Burada maruz bilgiler, umumi bir bakış göndermek üzere hazırlanmıştır. Her somut hikâye farklı bileğerlendirmeler gerektirebilir ve bu bilgiler her duruma oranlı olmayabilir. Bu nedenle, makalede görev yer bilgilere dayalı olarak herhangi bir iş yapmadan önce, konuyla dayalı tüze, mali, beceri ve özge ihtisas alanlarında yetkin bir profesyonele müşavirız önemle tavsiye edilir.
Yapılan bu kodifikasyon ile sigortalıların iş mesabesinde yahut alışverişyeri dışında davranışverenin görevlendirmesi nedeniyle evet da işçilikin niteliği sebebiyle önlaşacakları kaymakamlık riskine karşı müdafaa altına tuzakınmaktadır.