Het samenlevingscontract dient als bewijs van de afspraken en kan worden gebruikt om geschillen op te lossen mochten die ontstaan. Daarnaast is het belangrijk om de afspraken na te komen zoals vastgelegd in het contract. Hoewel een samenlevingscontract meestal wordt aangegaan tussen twee mensen die een affectieve relatie hebben, is dat niet noodzakelijk. Het is ook mogelijk om een samenlevingscontract te sluiten met bijvoorbeeld een huisgenoot, familielid of vriend. Het is echter wel een vereiste dat deze twee personen samenwonen.
Wie wordt de eigenaar van de woning en wie betaalt de hypotheek? Het is belangrijk hier duidelijke afspraken over te maken en dit vast te leggen in een samenlevingscontract. Met name als er een kink in de kabel komt en de relatie eindigt doordat je uit elkaar gaat of als een van beiden komt te overlijden. Dan zijn de financiële zaken rond een eigen woning geregeld als het staat vermeld in een samenlevingscontract. Is een van beiden eigenaar, dan heeft de ander geen recht op het huis bij het stoppen van de relatie en bij een overlijden van de eigenaar staat de langstlevende met lege handen.
Om dit te voorkomen, kun je een lijst aan de samenlevingsovereenkomst hechten. Hierop staan de zaken die van elke partner privé zijn en blijven. Je kunt ook gemeenschappelijke bezittingen op de lijst opnemen.
De kinderen erven een legitieme portie bij overlijden van een van de ouders. In sommige gevallen is dat een zodanig geldbedrag dat de partner die achterblijft daardoor in de problemen komt en bijvoorbeeld het huis moet verkopen om aan dat bedrag te komen. Dit is te voorkomen door een testament op te maken. https://fakenews.win/wiki/Advocaat_in_Nijmegen_nodig moet het kind wachten op zijn of haar erfdeel als de andere (stief)ouder overlijdt.
Je kunt het allemaal samendoen, je kunt het ook verdelen naar inkomen of nog weer anders. In ieder geval geven financiële afspraken veel duidelijkheid. In Nederland bestaan wettelijke regels voor paren die zijn getrouwd of een gerigistreerd partnerschap zijn aangegaan maar er zijn geen algemene regels voor samenwoners. Dat leidt meestal niet tot problemen zolang men in harmonie samenleeft, maar vaak wel als men uit elkaar gaat. Wil een paar voor die situatie een duidelijk juridisch kader hebben om min of meer objectief te kunnen toetsen wat er moet gebeuren, moeten vooraf onderlinge afspraken worden gemaakt.



Contact Us



Advocaat Familierecht Nijmegen


Email: contact@advocaatfamilierechtnijmegen.com


Phone: +31246690292


Jonkerbosplein 52


Nijmegen, Gelderland, NL 6534 AB





In principe kun je een samenlevingscontract samen regelen, zonder tussenkomst van een ander. Je kunt de afspraken gewoon op een A4tje schrijven, deze beiden ondertekenen, en in de kast opbergen. Toch is het in veel gevallen verstandig om dit samen met een notaris te doen die het contract ook ondertekent. Wie betaalt de boodschappen, de verzekering van de auto of de huur?
Hoe het kan dat de akten via NuNotariaat zoveel voordeliger zijn? Je bespaart de notaris tijd door zelf online het voorwerk te doen. Daardoor ga je maar één keer naar de notaris in plaats van twee keer of vaker. Dat bespaart de notaris veel tijd en jou dus geld.
U moet ook een inkomensverklaring opsturen naar de Kamer voor het notariaat. U moet aan een aantal zaken denken als u een samenlevingscontract afsluit.Bijvoorbeeld welke afspraken u met elkaar maakt.Samenwonen heeft misschien ook gevolgen voor de belasting. Daarnaast heeft het notariële samenlevingscontract uiteraard ook de normale (bewijsrechtelijke) voordelen die elke notariële akte heeft. Als je geen kinderen hebt kun je ook erfgenamen aanwijzen voor de situatie dat je partner er bij je overlijden niet meer is.
Wil je dat je partner ook jouw persoonlijke spullen krijgt als jij overlijdt? Doe je dit niet, dan gaan je spullen automatisch naar jouw erfgenamen. Behalve als je getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt. Als de partijen gaan trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan, eindigt het samenlevingscontract ook. In dat geval gaan de wettelijke regels van het huwelijk of de voorwaarden van het geregistreerde partnerschap gelden in plaats van het samenlevingscontract.
Wij zorgen ervoor dat een specialist uit jouw regio contact met je opneemt. Laat hieronder je gegevens achter en we gaan direct voor je aan de slag. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang regelmatig tips en informatie van de notaris. Als alles goed is tussen jullie is het makkelijker om eerlijke afspraken te maken.